Belgapom neemt ook in 2023-2024 stalen voor CIPC: kunnen we rekenen op jullie medewerking?
Voor het vierde jaar op rij organiseert Belgapom een CIPC-staalnamecampagne in aardappelbewaarloodsen. Hoewel zeer sterk verminderd, worden er nog steeds lage residuwaarden van CIPC gemeten in aardappelen ten gevolge van historisch gebruik. Om te vermijden dat Europa een MRL van 0.01 mg/kg oplegt - wat kan leiden tot terugroepingen/recalls in de keten - is het belangrijk dat iedereen in de aardappelketen zijn medewerking verleent aan dit staalnameplan.
WAAROM DIENEN WE STALEN TE NEMEN?
In België is het gebruik van chloorprofam (CIPC) op aardappelen sinds 1 juli 2020 verboden. Bij een verbod van gebruik van een gewasbeschermingsmiddel omwille van gezondheidsredenen wordt normaliter een Europese verordening gepubliceerd die de MRL op 0,01 mg/kg brengt (detectielimiet). Dat is echter niet gebeurd bij CIPC, waar de sector de kans kreeg om de MRL stelselmatig te verlagen op voorwaarde dat jaarlijkse analyseresultaten van CIPC in aardappelenbewaarloodsen worden voorgelegd. Momenteel is er een tijdelijke MRL (tMRL) van kracht van 0,35 mg/kg. Deze zal de komende jaren nog verder dalen.
WAT ZEGGEN DE RESULTATEN VAN VOORGAANDE JAREN?
In seizoen 2022-2023 werden 146 stalen genomen in België. In 95% van de stalen werd geen CIPC residu meer gedetecteerd. De stalen waarin wél een CIPC residu werd gedetecteerd (> 0.01 mg/kg) bevonden zich allemaal onder de tijdelijke MRL (tMRL) van 0.35 mg/kg. Ook in onze buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk zien we een daling van CIPC over de jaren heen. De intensieve reiniging van bewaarloodsen en kisten heeft dus wel degelijk opgeleverd.
HOE GAAT DE STAALNAME IN ZIJN WERK?
Belgapom werkt samen met CKCERT – PRIMORIS voor staalname en analyse. De staalnemer van CKCERT neemt contact op met telers over heel België en vraagt wanneer het past om langs te komen. Vervolgens wordt samen met de teler een afspraak ingepland. Staalname en analyse worden volledig gefinancierd door Belgapom.
WAAROM IS DEELNAME CRUCIAAL?
Het is belangrijk dat we elk jaar voldoende Belgische telers vinden waar de staalnemer bij mag langs gaan. Indien we te weinig resultaten kunnen voorleggen aan Europa, dan bestaat de kans dat de MRL toch opeens op 0.01 mg/kg wordt gezet. Dat laatste willen we liever vermijden omwille van de grote consequenties van een terugroeping voor zowel telers als afnemers.
Belgapom bedankt alvast iedereen die zich de voorbije seizoenen heeft ingezet voor deze staalnamecampagne!
VRAGEN/CONTACT:
Belgapom vzw
Guldensporenpark 120
9820 Merelbeke